söndag 9 mars 2014

Modul 6 - Projektskissen


1.      Vad har jag för tidigare erfarenheter av gestaltande arbete;

teknik/material/koncept/frågeställningar/uttrycksformer?

De enda erfarenheter som jag personligen har av gestaltande arbete är via min utbildning i Uppsala för länge sedan och sedan i de workshops som jag har varit med om på HDK. Jag har däremot varit med och arbetat med att vägleda elever som arbetar med gestaltningsarbeten i olika former.

Jag känner mig som en nybörjare……

 
2.      Vad har jag för referenser och förebilder (inte nödvändigtvis hämtade från konstvärlden)?

Jag är en del av en familj där det finns mycket sång och teater. Min man frilansar och jag har flera barn som har deltagit (och deltar) i olika produktioner. Min svägerska är operasångerska och min svåger är konstnär. Detta gör att det blir många diskussioner om uttryck och uppfattning. Jag går ofta på teater och jag är mycket intresserad av olika sceniska lösningar. Jag funderar ofta på spelet och kroppsspråket i förhållande till kulisserna och scenbilderna som skapas.

Jag går ofta och gärna på konstutställningar. 
 
Jag läser mycket och gärna. Sista året har jag varit inne i en period då jag har läst mycket ungdomslitteratur.

Förebilder: Å så svårt att precisera någon eller några. Men det är nog en viktig uppgift att fundera på vilka slags förebilder jag har.

Becca Stadtlander är en amerikansk illustratör som har ständiga små framgångar. Jag tycker mycket om hennes målningar. De är sympatiska och intressanta. YelenaBryksenkova likaså.

Klara Kristalova arbetar skulpturalt i porslinslera. Hennes verk ifrågasätter och utforskar.

Jag tycker om Helena Blomqvists sätt att berätta en berättelse.

Jag älskar bilderboksillustratörerna Lena Andersson, Marit Törnqvist, Stian Hole och Shaun Tan.

Jill Greenbergs arbete är superb och hennes hästar är otroligt sensuella. Jag finner detta fascinerande. Jag följer Julia-Fullerton Batten och är otroligt glad att även hon har en utställning på Fotografiska denna vår. Hennes blog är här.

Jag är förtjust i Gustav Klimts stil.

Jag har alltid tilltalats av mobiler och hängande skulptural konst. Alexander Calders verk inspirerar alltid och förklarar mycket om balans.

Chuck Close gillar jag för hans format och hans utveckling. 

Joni Mitchell, Susanne Vega och Laleh – Jag älskar bra texter som gör att man tänker till och tänker annorlunda.

Och så otroligt många flera…..


3.      Vad är jag intresserad av att fördjupa eller bredda i det här gestaltningsprojektet?

Under veckan har jag varit med min mentorsklass (en åk 9) på en utställning i Fredens Hus i Uppsala.
Innan besöket hade jag ett sokratiskt samtal med båda halvklassgrupperna utifrån temat ”Ordets makt”.
I samband med eftermiddagen på Fredens Hus tänkte jag en hel del på en av de workshops som vi gjorde på HDK den 21 februari och på en gestaltning som gjordes kring en artikel om näthat. När vi diskuterade hennes arbete, kom vi in på en diskussion kring vågen av förnedringstv som har vuxit i Sverige under de senaste åren. Jag tänker att min gestaltning ska utgå ifrån Ordets makt samt kulturens och förnedringstvns roll idag.
 

4.      Hur vill jag arbeta? Lämna en eller flera idéskisser.

Jag funderar på att delta i en utställning med mina elever på Freden hus i Uppsala.

Jag vill antingen lära mig några program för att göra videofilmer eller så vill jag arbeta tre dimensionellt.

 

Modul 6 - Gestaltning - Projektidén klarnar?

Besök på utställningen "Ordets Makt" på Fredens Hus i Uppsala


Jag hade tänkt börja skriva journal och teckna eller måla något varje dag, men verkligheten tog över.
Två sjuka barn med hög feber om nätterna, samt mitt jobb, har krävt nästan hela min uppmärksamhet sedan förra veckan.

Under veckan har jag varit med min mentorsklass (en åk 9) på en utställning i Fredens Hus i Uppsala.

Innan besöket hade jag ett sokratiskt samtal med båda halvklassgrupperna utifrån temat ”Ordets makt”.


Ordets Makt Ord spelar roll
http://www.fredenshus.se/utstallningar/

De kan förändra en människa, ett land och en hel värld. När vi väljer våra ord måste vi vara medvetna om hur de påverkar attityder, värderingar och handlingar. Denna utställning belyser ordets makt ur många olika perspektiv.Vilka ord använder ungdomar i Uppsala mot varandra idag? Vad är näthat? Hur ser propaganda ut och vad kan hatspråk få för förödande konsekvenser? Hur kan orden stärka oss och vad är yttrandefrihet? Hur har det fula språket förändrats genom historien? Välkommen att upptäcka ordet och fördjupa dig i den makt det har över oss. Producerad av Fredens Hus, utställningsproducent Emma Carlsson. Finns på Fredens Hus tom 31 maj 2014.



Ordets makt: ny utställning på Fredens hus
12 november, 2013 / Inga kommentarer
http://edlomform.se/ordets-makt-ny-utstallning-pa-fredens-hus/





Har arbetat hela hösten med formgivning av utställningen Ordets makt på Fredens hus i Uppsala. Ett mycket spännande och roligt projekt om ett angeläget ämne: hur ord påverkar oss, hur hatspråk, näthat och propaganda ser ut och vad det får för konsekvenser. Utställningen pågår till sista maj 2014. Digitala lösningar: Kipowsky & Fredlund och aMuze Interactive AB. Foto: Jonatan Kipowsky och Jessica Edlom



Att vara med klassen på utställningen var en helt fantastisk upplevelse. Utställningen är en allvarlig utställning som handlar om ordets makt både historiskt och i nuet. Hur ord påverkar oss och hur vi använder ord för att påverka andra belyses. Hatspråk och nätspråk är aktuella ämnen i den interaktiva utställningen. Det finns filmer av Hitlers tal till ungdomen, filmer från propaganda från Rwanda och en film som handlar om Breiviks manifest.

Efter att ha tittat på allt och läst och interagerat satte vi oss i små grupper och diskuterade. Avslutningsvis diskuterade vi i en stor ring och alla fick en chans att dela med sig sina tankar. Det var oerhört givande.

Klassen kommer att arbeta vidare med temat Ordets makt både i bild hos mig och tillsammans med min kollega i textilslöjd. Vi har fått ett erbjudande och tackat ”Ja” till att deras gestaltningar ska få ställas ut på Fredens Hus i anslutning till deras utställning! Jätteroligt och jättespännande!

I bilden har jag tänkt att eleverna kommer att få varsin bunt med ord att arbeta med – ungefär som kylskåpspoesi. Mer vet jag inte ännu.

Utställningen påverkade mig också. Jag kände att jag också vill utgå från temat Ordets makt när jag gör min gestaltning. I samband med eftermiddagen på Fredens Hus tänkte jag en hel del på en av de workshops som vi gjorde på HDK den 21 februari och på en gestaltning som gjordes kring en artikel om näthat. När vi diskuterade hennes arbete kom vi in på en diskussion kring vågen av förnedringstv som har vuxit i Sverige under de senaste åren. Jag tänker att min gestaltning ska utgå ifrån Ordets makt samt kulturens och förnedringstvns roll idag.

En fantastisk och aktuell gestaltning ur verkligheten

Norway will cut through an island in tribute to massacre victims By Aaron Souppouri


http://www.theverge.com/2014/3/6/5476944/norway-will-cut-through-an-island-in-tribute-to-massacre-victims