torsdag 24 april 2014

Ord som uppmuntrar och utmanar!



Sir Ken Robinson: Do schools kill creativity?

- om kreativitet och skolans roll i världen.

Här är en fantastisk video från TED som jag blev påmind om idag.
Visserligen från 2006 så ni har kanske sett den, men mer aktuell än någonsin tycker jag med tanke på allt som diskuteras kring skolan idag.
 
Jag tyckte att det var värt att se den igen!!!

torsdag 17 april 2014

Newspapper blackouts - Austin Kleon

Selektiv ordval, som gör skillnaden men lösrykta ord och konst!
 
 
Se och läs mer på Austins hemsida och processblogg:
 

onsdag 16 april 2014

20 tonsatta dikter

Vad har Edith Södergran, Gustaf Fröding, Harriet Löwenhjelm, Dan Andersson, Karin Boye, Nils Ferlin, Sonja Åkesson, Pär Lagerkvist, Kristina Lugn och Tomas Tranströmer gemensamt? Deras dikter finns med på veckans spellista!

Ett par omstridda goggles och en lyckokatt som spinner. En källarvåning i grannkommunen och en som är lycklig för ingenting. Veckans spellista består av tjugo tonsatta dikter av tio svenska poeter.

 

Lista över  låtar

  • Goggles av Nils Ferlin, framförd av Olle Adolphson
  • Åkej av Sonja Åkesson, framförd av Annika Norlin
  • Tag mig, håll mig av Harriet Löwenhjelm, framförd av Sarah Riedel, Georg Riedel and Friends
  • Vilse av Nils Ferlin, framförd av Turid
  • Du är visst lycklig för ingenting av Pär Lagerkvist, framförd av Frida Öhrn, Bo Sundström
  • Lyckokatt av Edith Södergran, framförd av Nicolai Dunger
  • Neeiijj av Sonja Åkesson, framförd av Frida Hyvönen
  • Om våren av Nils Ferlin, framförd av Sven-Bertil Taube och Ulf Björlin
  • De dödsdömda av Karin Boye, framförd av Jan Hammarlund
  • Ajajaj av Sonja Åkesson, framförd av Anna Järvinen
  • April och tystnad av Tomas Tranströmer, framförd av Emma Tranströmer, Andreas Kreuger
  • I grannkommunens källarvåning av Kristina Lugn, framförd av Sarah Riedel, Georg Riedel and Friends
  • Beatrice-Aurore av Harriet Löwenhjelm, framförd av Hjalmar Casserman
  • Stjärnorna kvittar det lika av Nils Ferlin, framförd av Ivan Renliden, Katarina Girls Choir
  • Många röster talar av Karin Boye, framförd av Jan Hammarlund
  • Stjärnorna av Edith Södergran, framförd av Nicolai Dunger
  • Om aftonen av Dan Andersson, framförd av Hootenanny Singers
  • Ett enda ord är mitt av Pär Lagerkvist, framförd av Frida Öhrn och Bo Sundström
  • Anita av Gustaf Fröding, framförd av Sven-Ingvars
  • D Major, tolkning av C-Dur av Tomas Tranströmer, framförd av Loney Dear


När gamla dikter tonsätts och får en enorm genomslagskraft

BORLÄNGE

Mando Diao firar ett år på Svensktoppen    

Oh, so many words


Words of wisdom…
Words of faith…
Words of inspiration…
Words of advice, of balance, of beauty, of Buddha, of comfort, of condolences, of creation, of despair, of darkness,  of encouragement, of farewell, of grief, of great meaning, of healing, of humanity, of insults, of joy, of Jesus, justice, of karma, of kindness, of knowledge, of laughter, of law, of love, of magic, of mantra, of marriage, of motivation, of mouth, of nonsense, of oath, of obligation, of origin, of pain, of passion, of peace, of power, of quality, of questionable wisdom, of radiance, of reality, of romance, of Yoda, of yoga, of  Zadok the priest, of zen and of Zeus.

tisdag 15 april 2014

Evas tre ord skapar en bättre värld




Mänskliga rättigheter & hållbarhet


När Eva Lundgren Stenbom lägger artistlistan för sommarens GiG i Knäppingsborg ligger hennes värderingar i grunden. Nyligen kom hon hem från tre veckor i Afrika där hon arbetat med ett projekt för personer med albinism. Eva Lundgren Stenbom är en alltmer uppmärksammad och respekterad profil som har fingret med i olika projekt i och utanför Norrköping.
Men att själv stå i centrum intresserar inte kulturvetaren (Linköpings universitet sent 1980-tal) som prövade på journalistik och utbildning innan hon blev näringslivsansvarig i Söderköpings kommun. Under de tolv åren kunde det handla om kvinnors företagande, om ungdomar, skärgårdsutveckling och EU-projekt. Sedan 2009 frilansar hon med projekt som hon själv tycker om och som på något sätt är viktiga för henne. Det ena leder till det andra, som hon säger.


EU-samordnare. Näringslivssekreteraren Eva Lundgren Stenbom i Söderköpings kommun tillsammans med kollegor från Lettland, året är 2000.


Tidigt i maj förra året bjöd Norrköpings stadsmuseum in till en promenad i serien Mitt Norrköping med Eva Lundgren Stenbom. Omkring dussinet personer samlades vid Hagaskolan, där Eva gick i skolan som barn.
– Jag gick från Hagaskolan förbi bageriet, sedan mot rondellen och ner till Röda stan där jag gjorde en blänkare om kulturdagen i Röda stan. Sedan gick jag till Marielund och talade om stadsdelen förr och nu. Vi slutade vid Gjuteriet, säger hon och fortsätter: Det ska förresten byggas om till fritidscenter. Jättekul att det satsas här.
Med den promenaden fångade Eva Lundgren Stenbom in viktiga hållpunkter i sitt liv. Hon växte upp i arbetarstadsdelen Haga. Sedan 13 år bor hon och maken Leif i ett hus i Röda stan, en stadsdel vars trädgårdar öppnas för besökare en sommardag varje år. Tvärs över gatan ligger Marielund där hon genomför Konst-Pimpa, ett projekt som använder konst som verktyg för att stärka självförtroende, demokrati och egenmakt hos ungdomarna som är med.
– Där jag bor är inte ”riktiga” Röda stan, så vi säger Röda stan med omnejd. Det jag skulle vilja är att få ett utbyte mellan Röda stan och Marielund, för det är två olika världar.


Ungdomarna i Konst-Pimpa curerade en utställning till höstlovet 2013. Ett ”jätteviktigt projekt” som stöds av Norrköpings kommun och Allmänna arvsfonden sedan hösten 2012. Nästa delprojekt är att ungdomarna ska fotodokumentera sitt Marielund och ställa ut tillsammans med äldre bilder. Eva Lundgren Stenbom saknar dock riktiga kameror till gruppen.

Tre ord, tack. Vad är viktigt för dig, vad driver dig?
Mänskliga rättigher, är de två grundorden som går igen i allting. Det tredje ordet skulle vara hållbarhet. Mänskliga rättigheter utan hållbarhet går inte att upprätthålla i längden.
Vart har de här värderingarna tagit dig?
– Runt i världen lite grann. Men viktigare är den inre resan, vad man tror på, viljan att veta mer, svarar Eva Lundgren Stenbom. Någonstans har jag alltid haft det i ryggmärgen.
I ryggmärgen sitter Evas mamma, hon som utgick från att alla var lika mycket värda.
– Jag har aldrig hört henne uttrycka sig nedsättande om någon. Det är något jag fick med modersmjölken.
– Det handlar om att våga ta sitt ansvar för att göra världen lite bättre. Många tror att det är svårare än det är att engagera sig.
Hon känner sig inte ensam, talar om de många volontärerna hon har kontakt med i Fairtradebutiken, ”pigga pensionärer som vill göra en insats för något de tror på”. Ideella krafter finns i alla åldrar och överallt. När jag gräver i hennes fotoalbum (vilken bra fotograf hon är!) på Facebook hittar jag ett gäng unga Fairtradeambassadörer. Och ostar och killar i rättvisemärkta kallingar från en mässa i Stuttgart. Samt bilderna från Tanzania, där hon varit i flera omgångar.


Eva tillsammans med Shakila, mamma Neema och syskonen. Eva gav Neema ett litet startkapital till en affärsverksamhet, hon köper fisk som hon säljer på landsbygden.

Det började med ett musikfestivalprojekt i Bagamoyo i Tanzania 2010. Hon återvände 2013 för att arbeta med Fairtradeprodukter och hälsa på vänner hon fått vid förra besöket.
– Jag träffade en liten flicka, Shakila, och såg hur svårt det var att vara albino.
De som lider av albinism saknar pigment som kan skydda huden mot solen. I Tanzania möts de också av fördomar och riskerar livet på grund av häxdoktorers svartkonst. Men där finns också organisationen Under The Same Sun. Och bland Evas festivalvänner fanns en dramapedagog. Det blev en ny projektorganisation, Tucteda, och ett projekt finansierat av Svenska institutet. För att öka kunskapen om och motverka fördomarna mot albinism.
– Alla de trådar jag hade gick att knyta ihop till ett gatuteaterprojekt. Vi nådde 3.000 personer med våra föreställningar med musik, situationer och dialog med publiken. Det var jättehäftigt.
Nästa år åker hon tillbaka. Då är målet att göra en film med Tucteda för att kunna nå ännu fler.
Vill du vara en förebild?
– Jag vet inte, det känns lite sådär. Nej, inte förebild men inspirera andra till att dra sitt strå till stacken. Om så bara att stoppa en tjuga i en insamlingsbössa någonstans.
Jag tror att en del kan känna skuldkänslor när de ser hur mycket du gör.
– Det är jättetråkigt om folk känner så, det är det sista jag vill. Egentligen vill jag inte prata om det jag gör. Jag bara gör det jag gör.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Nils-Göran Tillgren, Ann-Charlotte Sandelin samt privat

Eva är kultur!
En stark personlighet med integritet
och samtidigt varm med stor empati.        

Thomas Walden                          
Informations- och marknadschef

För Henry Ståhl fastigheter AB programsätter Eva Lundgren Stenbom somrarnas GiG och Kulturnattens program i kvarteret Knäppingsborg. Hon tänker längre än bara i manliga kontra kvinnliga artister (självklart jämställt). Hon tänker mångkulturellt och ger utrymme även för dem som inte hunnit bli kända – än.
LÄNKAR
Röda stans grindar öppnas på lördag reportage Kultursidan.nu 17/7 2013
Konst-Pimpa visar Kristoffer Zetterstrand reportage Kultursidan.nu 25/10 2013
Albino – I skuggan av solen. Fotoutställning på Arbetets museum 2009-2010 YouTube 1:11 min
FLER BILDER  – KLICKA

Tiden i ord och bild

UR Samtiden - Stockholm Literature

Vad kan en författare ha gemensamt med en bildkonstnär? I ett samtal mellan den norska författaren Merethe Lindström och den svenska konstnären Karin Mamma Andersson ser de hur lika de är i sin konst och hur tiden och tystnaden skapar deras verk. Inspelat på Moderna museet i oktober 2013. Arrangör: Stockholm Literature och Moderna museet.

Osams..…på grund av mina ord!

Idag har mina ord gjort mig osams
-        med mina barn.
Arga, och ibland högljudda,
ord strömmade i omgångar ut.
Mina ord bråkade på min omgivning.
Mina bekymmer fick ett språk
-        om än ett sorgdräkt i svart.
Mina ord glömde tacksamheten.
Mina ord skapade osämja och elände.
Kval.
Smärta.
Ånger och grämelse.
Distans.

(Skriven av en trött och stressade mamma
som försökte leka student! )
 

fredag 11 april 2014

Putins brev - Ordets makt som föreberedelse?

Utställningen Ordets Makt på Fredens Hus i Uppsala gjorde mig uppmarksam på huruvida ord (tal- manifest- brev - propaganda - etc.) har spelat en central och avgörande del som förberedelsefas i stora, förödande händelser i världens historia: Hitlers tall till nationen, propagandan i Rwanda, och Breiviks manifest som exempel.

Därför kändes det extra jobbigt i morse att läsa om Putins oroväckande brev till Europeiska ledarna.
Artikel om Putins brev

Brevet på engelska

måndag 7 april 2014

söndag 6 april 2014

Positivt laddade citat och skyltar

Ordens makt - positivt laddade citat och skyltar

Jag har hittat en massa bra citat/skyltar med starka ord. Och denna gång har jag satsat mest på uttryck som är relativt positiva eller hoppingivande.

Först hade jag tänkt att publicera en citat/skylt per dag här på min blogg men då jag är så osäker om jag får göra så samlar jag dem på en Pinterest sida än så länge.....

Ord under ansvar


 
 
Hej - alla kursare. Får man lägga ut en bild så här om jag hänvisar till källan?
Jag har letat och letat efter tydlig info om detta, men inte blivit klokare.....
Tack på förhand om någon kan vägleda mig.

lördag 5 april 2014

torsdag 3 april 2014

"t-shirt med trycket: "Vår plikt i livet – hata hata hata Göteborg"

"Dygnen efter mordet på fyrabarnspappan i Helsingborg stoppas tillfälligt försäljningen av AIK:s t-shirt med trycket: "Vår plikt i livet – hata hata hata Göteborg".
På fråga från TT varför man överhuvudtaget säljer tröjor med texter om att hata svarar Black Armys ordförande Victor Capel: ”Det är i en fotbollskontext.”
Jag läser meningen flera gånger och försöker förstå den.
Att hat är en del av fotboll. Av sporten.
Att hatet på något sätt därför är ursäktat. Att fotbollen är någon sorts undantagsvärld där samhällets övriga regler och uppförandekodex inte gäller.
Eller som Erik Helmerson på DN:s ledarsida aningen mer sofistikerat beskriver hatet som: ”den sunda rivaliteten mellan två klackar”.
Jag antar att man måste vara djupt förankrad inom fotbollens kontext för att inte höra hur urbota dumt det låter."

Läs hela artikeln:
http://www.expressen.se/kultur/toppnyheter-/valdet-och-hatet-en-del-av-mannens-fotboll/

Våldet och hatet en del av männens fotboll
Våldet och hatet på läktaren är integrerat i den manliga fotbollskulturen. Jonas Gardell ser en undantagsvärld där samhällets regler inte längre gäller.

En iakttagelse

Jag har åkt tåg och iakttagit en femåring som satt en bit ifrån mig. Hans språk dominerades av ”fula” ord. Han talade om djur som HACKADE SÖNDER varandra, vulkaner som PYSTE och FRÄSTE lava, människor som SKREK och PRUTTADE och BAJSADE på varandra. Ju mer han berättade för den man som han tillfälligt satt bredvid, ju mer upphetsad blev han. Till slut studsade han lite i stolen och började smälla UPP OCH NER med brickan som sitter i stolryggen framför.

Utifrån figurerna och händelserna som han pratade om, var det lätt att höra att pojken hämtade sina hjältar från diverse tv-program och datorspel. Efter en kort stund blev pojken utrustad med en laptop för att kunna ”lugna” sig en stund.
Det samtalet som han förde med den okända mannen som satt bredvid var näst intill kränkande. Många gånger fick jag lust att kommentera ”Men lille du, så där säger man inte. Kan du säga så här istället.....” eller, ”Det är ju inte okey att tala så till någon man inte känner.” Tyvärr, satt jag lite för långt bort för att kunna kommentera.
Jag kan inte annat än undra över hur hans språkbruk kommer att påverka hans utveckling. Hur kommer hans relationer med jämnåriga att fungera? Kommer vuxna runt omkring förargas lätt när han är i farten? Vi vuxna har en tendens att hålla andras barn ansvariga för deras språk och handlingar vid relativt tidig ålder, kanske med rätta?
Just nu tycker jag att det känns synd om honom - att ingen vuxen i hans närhet lär honom andra språkvanor.  Jag önskar att jag kunde fylla hans dator med filmer om Nalle Pu, Saltkråkan, Barn i Bullerbyn och en massa rimsagor och läsprogram.